Halaman

Isnin, 8 Mac 2010

Ulasan: Zulkifli Enggan Rayu Pemecatan, Kekal Ahli Parlimen

"Jang,

Dibawah ini adalah ulasan dari petikan-petikan artikel yang dimuat dalam Mstar.  

Ahad 7 Mac 2010
Zulkifli Enggan Rayu Pemecatan, Kekal Ahli Parlimen
Oleh AU YEONG HOW

 (i)         Sebaliknya beliau menegaskan akan kekal menjalankan tanggungjawabnya sebagai wakil rakyat bebas kerana kedudukannya dipilih oleh rakyat bukan parti.
Ulasan:

Apo ni, sejak bilo lak kau sebagai individu yang bernama Zulkifli dipilih oleh rakyat Kulim ?,  waktu betanding MP Kulim dulu kau bertanding atas calon bebas koh ?, Kalau Hjh Maimon yang betanding calon bebas di Kuala Terengganu dulu, boleh lah cakap dio dipilih oleh rakyat. Kau ni Lobai, (mulai sekarang den nak panggil kau Lobai lah), kau ingat  masyarakat zaman sekarang boleh kau perbodoh-bodohkan, kau ingat rakyat sekarang otak-udang koh ?. Kau ingat sikit Lobai, kalau kau bertanding calon bebas dulu, jangan cakap nak jadi MP, nak dapek 100 undi pun bolum tontu lai. Jadi, setan mano yang membisikan kek kau, bahawa kau dipilih oleh rakyat ni ?????? , kok den yang dipilih parti bertanding kek Kulim tu dulu, den lah MP Kulim, botul tak Jang. 

Yang sebenarnya adalah, kau dipilih mewakili parti untuk bertanding kek Kulim, lalu, rakyat memilih parti, bukan pilih kau lah Lobai, jangan perasan kau tu. Ertinya juga, secara langsung kerusi MP Kulim itu adalah hak parti, bukaan hak kau.  Ni rasional mudah jo lah Lobai, tak payah bawa ke mahkamah ni de, budak-budak kampong den pun faham. Kalau bab ini pun kau tak boleh faham, tak usahlah nak cakap tinggi-tinggi, yo yang paling 'basic' bonarpun kau tak roti (mengerti), apolah pulak lai bab kalimah ALlah.

Jadi ateh rasional apo kau boleh menuntut bahawa kau layak untuk menjadi MP bebas ni ?  Gilo botul kau ni Bai, tunggang terbalik kefahaman makno kau ni.
Bab ni samolah juga kepada semua MP/ADUN yang lompat, kerusi yang masih kau pegang tu, bukan hak kau, tapi hak parti.

KALAU KAU MENGAKU-NGAKU HAK ORANG ADALAH HAK KAU, APO JENIH PEJUANG AGAMA DAN BANGSA KAU NI BAI, ITU PEJUANG PORUT NAMO DE, UMNO GENG KAU TU. Dan, JANGAN KAU LUPO, KALAU KAU AMBIL DUIT GAJI MP/ADUN, ERTINYA KAU MENGAMBIL YANG BUKAN HAK KAU JUGA, HARAM ITU LOBAI, JANGAN KAU KASI DUIT TU KEK ANAK BINI KAU, KOK KAU KASI GAK, ERTINYA JUGA KAU SODANG MENGIRING AHLI KELUARGA KAU KE NERAKO, NAK KOH KAU TU ? KOK TAK NAK ELOK

 (ii)        "Ini adalah permulaan satu titik hitam dalam sejarah perjuangan reformasi yang bermula pada 2 September 1998. Ia juga adalah permulaan kepada kejatuhan dan kehancuran PKR.
Ulasan :

eek eleh Lobai, nampak gayo de, ucapan ini seakan-akan mendahului ketentuan ALlah swt, tak berlapik langsung, macam mano pejuang tulen kalimah ALlah jadi takbur ni ? Atau apo yang kau fahami tentang kalimah ALlah ni jauh sangat berbeza dengan kefahaman TGHH, TGNA dan lain-lain ulama yang mengaji Islam sojak dari kocik lai ?, handal kau ni Bai, lai handal kau dari TGHH, TGNA dan lain-lain ulamak, kehandalan kau ni saling tak tumpah dengan kehandalan umno dalam bab-bab agamo.

Dan, kau jangan lupo Lobai, ayat yang kau sobut tentang kejatuhan dan kehancuran PKR ni, dah sojak 10 tahun lalu didendangkan umno siang malam pagi potang. Bilo Ruslan Kasim orang kampung den masuk umno, tulah jugak ayat dio, bilo lokman adam tu lah jugak, bilo ezam tu lah jugak dan sekarang kau dengan konco-konco kau zaharin, fairus, mohsin tu lah jugak, apo PKR nak heran dengan ayat umno ni, bulu roma denpun tak gugur dongar de. Lagi galak kau ulang ayat tu, lai orang meluat kek kau. 

Jap lagi tv3/4 koh atau tv1 koh dah tontu akan mewawancara kau secara live, dan kau akan ulang lah balik ayat umno tu.Nampak-nampak dek den gayo kau bercakap depan camera tu Lobai. Den sedang tunggu kau kua kek tv Lobai, pasti den nak tengok sok tu. Sobab Fairuz dah kua 2 kali kek tv, malaon tu, lobih kurang ayat dio macam ayat kau gak lah Lobai.

 (iii)      "Kepantasan tindakan memecat saya membuktikan kepalsuan slogan mereka. Sedangkan saya hanyalah sekadar menuntut hak asasi kemanusiaan dan nilai serta prinsip keadilan sejagat dipatuhi, dan prinsip tersebut mewajibkan seseorang hanya boleh dibicarakan oleh rakan sekufunya.

Ulasan :

Ni dari mano kau dapek hujah ni, bahawo yang namo de keadilan sejagat itu mewajibkan seseorang hanya boleh dibicarakan oleh rakan sekufunya. Den nak belajarlah kek kau Lobai, handal kau ni. Lobai, Lobai, kalau dah yang membicarakan kau  rakan sekufu kau, dah tontu nilai keadilan tak boleh ditegakan, yo rakan sekufu kau, dah tontu rakan sekufu kau tu akan membelo kau, jadi macam mano nak dapek keadilan sejagat ?

Kalau kau cakap nilai keadilan sejagat, tu lah de, kesejagatan yang dicerminkan melalui kepelbagaian kaum dan agama yang nak mengadili kau dalam jawatankuasa disiplin MPT PKR, kau pula tak mahu, jadi yang kau maksudkan tu sebenarnya bukan nilai keadilan sejagat, tapi nilai keadilan menurut rakan sekufu kau iaitu Zaharin, Mohsin, dan Fairus, dan termasuklah Salehudin,  yang tu koh yang kau maksudkan nilai keadilan sejagat Lobai. . Kau cakap berbalik-balik ni, atau mungkin, kau tak faham apo bondo istilah sekufu tu tak ?

 (iv)             "Saya berharap mereka akan menghentikan serta-merta tindakan bacul melakukan serangan peribadi terhadap sesiapa juga yang memilih untuk tidak lagi mahu bersama mereka. Itulah adalah hak demokrasi dan hak asasi tiap manusia, iaitu hak untuk memilih," ujarnya.

Ulasan :

Memang gilo botullah kau punyo kenyataan ni, memang hak untuk memilih itu adalah hak demokrasi, kok kau pilih umno sapo yang nak halang, itu memang kebebasan kau, tapi Lobai, hak demokrasi yang kau sobutkan tu, salah konteks dengan keadaan kau yang telah menjadi MP PKR. Yang bebas memilih tu macam den iyolah, nak pilih PKR koh, nak pilih PAS koh, DAP koh, sapo yang peduli dengan den, botul tak tu Jang., 


Lobai, lobai, kau kono tahu : “sawah berpematang, kobun berpagar”, tak main harung jo doh Lobai  oooii.

TUTUH JANG SAMPAI MONANG

1 ulasan:

  1. Salam Wak. Tak payah lah nak ulas panjang2 hal Zul ni. Buang masa je.Dia ni jenis manusia yang Cerdik tak boleh diikut, BANGANG BODOH SOMBONG takleh di ajar. Jangan jadikan dia BESAR. Dont ever make him IMPORTANT. IGNORE him completely. Manusia jenis SADIST nak wat camno? Kalau zaman dulu2 dah kena SANTAU dah tu.

    BalasPadam